Lepeltje, lepeltje

In Bibliotheek Terneuzen presenteren Westdorpe, het warmste dorp van Nederland en Neuzen in Terneuzen een collectie regionale souvenirlepels of theelepeltjes.

De lepel bestaat al eeuwenlang in allerlei vormen. Tegenwoordig worden lepels meestal gemaakt van metaal of kunststof. In China daarentegen worden lepels van porselein gebruikt. In de middeleeuwen werd in Europa reizen zonder lepel beschouwd als een vorm van ergste armoede.
De lepel omvat twee vormgevende elementen: een lepelsteel en een lepelschep of de "bak" genoemd. De bak zit aan het uiteinde en is het werktuig. De steel dient als houvast en manipulatie.
De eerste exemplaren souvenirlepels waren soms van volledig zilver. Later werden ze gemaakt van messing en zwaar verzilverd en nu zijn de lepels van ijzer met een laagje nikkel.
Ook de samenstelling van de plaatjes in kleur is in de loop van de jaren gewijzigd. Vroeger was dit email. Nu zijn het slechts foto’s van bijvoorbeeld een stadswapen met een laagje epoxihars en dus niet geschikt voor de vaatwasser.
Axel en Terneuzen

Lepel ‘AXEL 750 JAAR STAD’ werd uitgebracht in 1963 en dit ter gelegenheid van Axel 750 jaar stadsrechten.
Lepel ‘TERNEUZEN 400 JAAR STAD, STAD VAN DE VLIEGENDE HOLLANDER’ werd in 1984 uitgebracht en dit voor het vieren van 400 jaar Stad Terneuzen.
Op 23 april 1584 verkreeg Terneuzen van Willem van Oranje een eigen rechtspraak en een weekmarkt.
De expositie is gratis toegankelijk tot 1 december 2018 tot en met 5 januari 2019 tijdens openingsuren van de Bibliotheek.
De projecten Westdorpe, het warmste dorp van Nederland en Neuzen in Terneuzen trachten op een positieve manier onze regio in beeld te brengen. Meestal is dit aan de hand van foto’s, maar nu is het dan toch weer even anders. Meer van dat? Neem dan zeker eens kijkje op Facebook ‘Westdorpe, het warmste dorp van Nederland’ of de website ‘www.neuzeninterneuzen.nl’.