De Nieuwe Dag: Fresku (herhaling)

13 augustus 2017, van 07:25 tot 07:55 | NPO 2, - TV

Hella van der Wijst ziet de zon opkomen met Fresku, een rapper die de afgelopen jaren veel wakker heeft gelegen, maar ook een visie voor een ander Nederland heeft. 'Hoe kan ik van mezelf houden als ik word benaderd met angst en haat, als potentiƫle terrorist, jihadist', rapt Roy Michael Reymound, beter bekend als Fresku, op zijn laatste album Nooit meer terug. Hierop is hij niet alleen kritisch over zichzelf, maar ook over de samenleving.

Zwartepiet, het islamdebat en 3FM die weigert zwarte muziek te draaien, krijgen ervan langs. Hij wijst op onderhuids racisme en wat uitsluiting kan doen met mensen. Fresku vernieuwde de hiphop in Nederland door openlijk over zijn twijfels en onzekerheden te rappen. Hij neemt Hella van der Wijst mee naar Eindhoven, de stad waar hij is opgegroeid. Na een lastige jeugd, waarin hij heen en weer gestuurd werd tussen moeder in Eindhoven en vader op CuraƧao, heeft hij inmiddels zijn plek gevonden en kan hij leven van zijn creativiteit.

Ook op het gebied van geloof heeft hij na een bekering tot de islam gevonden wat hij zocht. En hij meent dat we daar ook inspiratie kunnen vinden voor het samenbrengen van mensen met hele verschillende achtergronden.