BoekStart in de kinderopvang

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van kinderen, dat laten vele wetenschappelijke onderzoeken zien. Hoe eerder kinderen met boeken en voorlezen in aanraking komen, hoe beter het is.

Om ouders meer bewust te maken van het belang van voorlezen, is in Nederland door Kunst van Lezen in 2008 het landelijke project BoekStart voor baby’s geïntroduceerd. Het programma bestaat inmiddels vijf jaar en wordt vanuit de bibliotheek georganiseerd; medio 2013 doet ruim 95 procent van de bibliotheken mee. In 2011 werd BoekStart voor baby’s uitgebreid naar kinderdagverblijven en peuterspeelzalen onder de titel BoekStart in de kinderopvang. Het doel ervan is om kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar via de kinderopvang met boeken en het voorlezen ervan in aanraking te brengen. De bibliotheek begeleidt en coördineert het programma en voert het uit, waardoor er nauw contact ontstaat tussen de kinderopvangvestigingen en de plaatselijke bibliotheek. Na een pilotfase werd BoekStart in de kinderopvang in april 2012 landelijk gelanceerd.

Bibliotheekspecialisten jeugd zijn geschoold om pedagogisch medewerkers een praktische training te kunnen geven over interactief voorlezen. Daarnaast zijn er professionals uit de bibliotheek opgeleid om de training tot voorleescoördinator te kunnen geven. De bibliotheek zorgt voor een aantrekkelijke leesplek in de kinderopvang en een startcollectie geschikte boekjes.

BoekStart in de Kinderopvang bij kindercentrum De Tivoli in Hulst

In december 2013 start ook kindercentrum De Tivoli met BoekStart in de Kinderopvang.

Het kindercentrum heeft twee voorlees coördinatoren in dienst en een leesplan opgesteld. Zodat de leesomgeving die aanwezig is op de vestiging, optimaal gebruikt kan worden.

Op vier locaties van kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen werd in augustus 2013 BoekStart in de Kinderopvang officieel geopend

De opening vond plaats op 22 augustus bij Foxkidz in Kloosterzande door wethouder dhr. Van Driessche, op 27 augustus bij Kleine Beer en Pimpampoentje in Oostburg door wethouder dhr. Schaalje en op 28 augustus bij Het Zonnehuisje in Sas van Gent en De Kameleon in Terneuzen door wethouder dhr. Liefting. Bekijk hier de foto's.

Tijdens de opening kregen de pedagogisch medewerkers een boekenpakket voor de BoekStartKast uitgereikt en werd de samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De wethouders lazen tijdens de opening allemaal voor uit Rupsje Nooitgenoeg.

Het project BoekStart in de kinderopvang is van start gegaan bij kinderdagverblijf Het Kootertje in Terneuzen.

In samenwerking met de bibliotheek is in kinderdagverblijf Het Kootertje een stimulerende voorleesomgeving gecreëerd voor kinderen van 0 tot 4 jaar met leuke voorleesboeken, kijkboeken en prentenboeken. Het voorlezen wordt opgenomen in het leesplan om structureel voorlezen een vaste plek te geven in het dagritme. De officiele opening door wethouder Jaap Bos vond plaats op 14 november 2012. Bekijk hier de foto's.

In de bibliotheek volgden de pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijf Het Kootertje de training: 'BoekStart Interactief voorlezen aan 0-4 jarigen in de kinderopvang'. De scholing bestond uit twee bijeenkomsten, één gericht op 0-2 jarigen en één gericht op 2-4 jarigen. Er werd ingegaan op leesontwikkeling, hoe lees je interactief voor en hoe organiseer ik dat.