Bibliotheek is afhaalbieb

Nederland blijft tot en met ten minste 15 maart in lockdown. Naar de update. De afhaalservice wordt voortgezet.

keuze van elma

De boekenkeuze van leesconsulent Elma.

Waarom je kinderboeken moet lezen, zelfs al ben je oud en wijs | Katherine Rundell

Een miniboekje geschreven als betoog door de Engelse kinderboekenschrijfster Katherine Rundell. Het belangrijkste citeer ik uit het voorwoord van Manon Sikkel, Kinderboekenambassadeur 2019-2021: “Zet het idee uit je hoofd dat je te oud bent om kinderboeken te lezen. Er is niks kinderachtig aan. Het zijn verhalen van de beste verhalenvertellers die ervoor gekozen hebben om te schrijven voor kinderen. Omdat zij iets kunnen wat veel volwassenen verleerd zijn: de wereld zien door de ogen van een kind.”

Verboden te vliegen | Martine Letterie

Verboden te vliegen is een A-boek over de Tweede Wereldoorlog en uitermate geschikt om aan de onderbouw voor te lezen om de kinderen kennis te laten maken met het dagelijks leven in oorlogstijd.
Fietje, één van de acht (+ nog ééntje op komst) kinderen van de Fiedel-familie zorgt samen met haar grote broer Marius voor de duiven van hun duivenhok. Vroeger deden de duiven mee met wedstrijden en duif Jules heeft zelfs een keer een beker gewonnen! Wil je de winnende reis van Jules zien, kijk dan hier.

De gijzelaar en de bastaard | Arend van Dam

Een B-boek over, zoals de titel al vermeldt, de vergeten Prins van Oranje: Filips Willem. Dit is de oudste zoon van Willem van Oranje die in 1568 als 14-jarige jongen wordt meegenomen door de soldaten van Filips II, koning van Spanje.
Als gijzelaar verblijft hij zeventwintig jaar lang in een kasteel in Arévalo in Spanje. Dat is toch bijna niet voor te stellen. Maar hij houdt het vol. En dat komt vooral door zijn vriendschap met Gabriel Osorio. Hij is de bastaardzoon van de Spaanse koning. Aan elkaar vertellen ze hun levensverhaal en zo kom je heel wat te weten over de geschiedenis van ons land en ons koningshuis uit de tijd van de 80-jarige oorlog.
Tip voor leerkrachten: lees het boek voor bij de geschiedenislessen zodat deze tot leven komen!

Offerkind | Rob Ruggenberg

Offerkind speelt zich af in de Vroege Bronstijd (zo’n vierduizend jaar geleden) toen ons land nog uit veel moerassen bestond. Aïn, de hoofdpersoon, heeft haar broer vermoord en vlucht weg van haar gemeenschap. Ze wil naar de zee. Kraai vlucht met haar mee omdat hij van de moord beschuldigd wordt. Onderweg beleven ze allerlei avonturen en kom je ook veel te weten hoe de mensen in de Bronstijd leefden. Ooit gehoord van grafheuvels, de Jonge Wolven, heksenmeesters, moerasmensen, Mhoa of een offerkind? En wist je dat de Rijn vroeger Rheie heette?
Offerkind is gebaseerd op belangrijke archeologische vondsten zoals een massagraf bij Wassenaar. Rob Ruggenberg heeft de mensen uit dit massagraf tot leven gebracht in dit boek waarbij ik op het laatst een traantje moest laten.

Koningskind | Selma Noort

Koningskind is gebaseerd op een verhaal uit de Bijbel. Koning Salomo was een wijze koning die veel vrouwen had. Een beroemd verhaal is het zogenaamde salomonsoordeel. Twee vrouwen zeggen de moeder te zijn van één baby. Salomo moet beslissen wie de echte moeder is.
In het boek van Selma Noort zijn deze twee vrouwen Lydia en Bracha met baby Menachem. Maar de hoofdpersoon is Zissel, de oudste dochter van Lydia. Zij wordt geboren met een onvolgroeid linkerarmpje met daaraan een krom handje waaraan twee vingertjes missen. Zelf noemt ze het een frommelhandje. Bovendien kan ze niet spreken, wel horen. Ze draagt een geheim met zich mee dat ik jullie niet ga verklappen. Ik geef alleen prijs dat ze een grote rol speelt bij het salomonsoordeel.
Ook in dit boek heftige onderwerpen zoals dood, ontrouw en bedrog.

Mijn dagen met Niets | Mireille Geus

Tot slot een heel actueel B-boek om zelf te lezen of om voor te lezen voor groep 4 en 5. Over het thuis zitten in coronatijd. Hoe heftig en hoe saai het kan zijn. Heel herkenbaar voor de kinderen van nu.
Elshontely (Surinaamse naam) woont met haar moeder in een klein flatje. Haar vader werkt in de zorg. Hij komt niet vaak thuis want Elshontely heeft astma en dat wordt te risicovol. Haar moeder werkt thuis en maakt mondkapjes die ze te koop aanbiedt in de flat waar ze wonen.
Ze hebben het fijn samen maar ja Elshontely verveelt zich op den duur enorm.
Op een dag wordt er een pakje bezorgd. Het is een stok met een touw eraan. Een soort hengel. Wat moet ze daar nou mee? Kijk maar eens of je er iets mee kan vangen zegt haar moeder. Ze gaat buiten op de galerij staan, zwiept de hengel naar beneden en… vangt ze iets? Jawel! Ze vangt Niets!
En nu mag je je fantasie zijn gang laten gaan….