keuze van elma

De boekenkeuze van leesconsulent Elma.

Er lag een trommeltje in het gras / Edward van de Vendel

Sebas koopt een trommeltje op de rommelmarkt maar het valt uit zijn tas in het gras. Het trommeltje is al heel oud en we reizen met het trommeltje mee terug in de tijd.
Een prentenboek waar je veel mee kunt doen. Die je uitnodigt nog een keer te lezen, en nog een keer…. Om het verhaal beter te snappen en om de mooie tekeningen nog beter te bekijken. Ook weer zeer geschikt voor de midden- en bovenbouw!

Rotkat / Janneke Schotveld & Milja Praagman

Rotkat is een echte rotkat! Trekt zich nergens iets van aan. Net als de serie Tijgerlezen. Deze serie trekt zich niks aan van de AVI-regels! Gewoon lekker lezen, heerlijk!
Rotkat vindt binnen zitten maar niks. Rotkat heeft ook geen baasje, hij woont op de vuilnisbelt. Dat noemt hij zijn kasteel. Hij haalt liever kattenkwaad uit met vriendje Mohammed de meeuw. Meeuwen zijn erg brutaal, dus dan weet je het wel….

Het geheim van de gevaarlijke museumschat / Maren Stoffels

De tweeling Lisa en Ryan en Lisa’s vriend Tom zijn met de klas op bezoek in het Rijksmuseum. Daar gebeurt er iets geks. Door een duw van Ryan valt Tom tegen het beroemde schilderij “De Nachtwacht” aan en … verdwijnt erin. Voor Lisa en Ryan zit er niks anders op dan erachteraan te gaan. Ze zijn met z’n drieën belandt in het jaar 1642. En 1642 is het jaar dat “De Nachtwacht” is gemaakt. Maar hoe komen ze ooit weer terug in deze tijd…??

Offerkind | Rob Ruggenberg

Offerkind speelt zich af in de Vroege Bronstijd (zo’n vierduizend jaar geleden) toen ons land nog uit veel moerassen bestond. Aïn, de hoofdpersoon, heeft haar broer vermoord en vlucht weg van haar gemeenschap. Ze wil naar de zee. Kraai vlucht met haar mee omdat hij van de moord beschuldigd wordt. Onderweg beleven ze allerlei avonturen en kom je ook veel te weten hoe de mensen in de Bronstijd leefden. Ooit gehoord van grafheuvels, de Jonge Wolven, heksenmeesters, moerasmensen, Mhoa of een offerkind? En wist je dat de Rijn vroeger Rheie heette?
Offerkind is gebaseerd op belangrijke archeologische vondsten zoals een massagraf bij Wassenaar. Rob Ruggenberg heeft de mensen uit dit massagraf tot leven gebracht in dit boek waarbij ik op het laatst een traantje moest laten.

Koningskind | Selma Noort

Koningskind is gebaseerd op een verhaal uit de Bijbel. Koning Salomo was een wijze koning die veel vrouwen had. Een beroemd verhaal is het zogenaamde salomonsoordeel. Twee vrouwen zeggen de moeder te zijn van één baby. Salomo moet beslissen wie de echte moeder is.
In het boek van Selma Noort zijn deze twee vrouwen Lydia en Bracha met baby Menachem. Maar de hoofdpersoon is Zissel, de oudste dochter van Lydia. Zij wordt geboren met een onvolgroeid linkerarmpje met daaraan een krom handje waaraan twee vingertjes missen. Zelf noemt ze het een frommelhandje. Bovendien kan ze niet spreken, wel horen. Ze draagt een geheim met zich mee dat ik jullie niet ga verklappen. Ik geef alleen prijs dat ze een grote rol speelt bij het salomonsoordeel.
Ook in dit boek heftige onderwerpen zoals dood, ontrouw en bedrog.

Mijn dagen met Niets | Mireille Geus

Tot slot een heel actueel B-boek om zelf te lezen of om voor te lezen voor groep 4 en 5. Over het thuis zitten in coronatijd. Hoe heftig en hoe saai het kan zijn. Heel herkenbaar voor de kinderen van nu.
Elshontely (Surinaamse naam) woont met haar moeder in een klein flatje. Haar vader werkt in de zorg. Hij komt niet vaak thuis want Elshontely heeft astma en dat wordt te risicovol. Haar moeder werkt thuis en maakt mondkapjes die ze te koop aanbiedt in de flat waar ze wonen.
Ze hebben het fijn samen maar ja Elshontely verveelt zich op den duur enorm.
Op een dag wordt er een pakje bezorgd. Het is een stok met een touw eraan. Een soort hengel. Wat moet ze daar nou mee? Kijk maar eens of je er iets mee kan vangen zegt haar moeder. Ze gaat buiten op de galerij staan, zwiept de hengel naar beneden en… vangt ze iets? Jawel! Ze vangt Niets!
En nu mag je je fantasie zijn gang laten gaan….