Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn alle bibliotheekvestigingen van Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen tot nader order gesloten. Ook zijn alle activiteiten in onze bibliotheken in deze periode geannuleerd. Klik hier voor meer informatie.

Expositie carnavalsgadgets

17 januari 2020 t/m 29 februari 2020 | bibliotheek Terneuzen

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Expositie van regionale carnavalsspullen in bibliotheek terneuzen

Opzij, opzij, opzij want van de Betekoppen tot de Koeters, komen voorbij! Een greep uit de Zeeuws-Vlaamse carnavalshistorie.

In de vitrinekasten van bibliotheek Terneuzen is een bonte verzameling carnavalsspullen te zien van diverse carnavalsverenigingen. Vlaggen, sjaals, drankbonnen, kettingen, glazen, buttons, mutsen en nog veel meer.

Geschiedenis en weetjes over carnaval

De oudst bekende datering van de term carnaval in het Nederlands is in het jaar 1673. De meest waarschijnlijke oorsprong van het woord carnaval ligt in het Italiaanse carne levare (Kerklatijn: carnem levare), wat 'opheffen/wegnemen van het vlees' betekent.

Carnaval is van oorsprong een gekerstend heidens volksfeest. Het valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de 40 dagen vastentijd. Carnaval is bij uitstek het feest van gekte en spot. Iedereen is dan ook uitgelaten.
Steden en dorpen die aan carnaval doen hebben tijdens de carnavalsperiode een alternatieve naam. De traditie komt oorspronkelijk uit Noord-Brabant, maar ook in andere delen van het land waar carnaval wordt gevierd hebben carnavalssteden en -dorpen een andere naam. Bijvoorbeeld Sas van Gent is dan tijdelijk Betekoppenstad en Westdorpe wordt omgedoopt tot Koetersdorp.

Deze expo is tot stand gekomen door de samenwerking van Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen, Westdorpe, het warmste dorp van Nederland en Neuzen in Terneuzen.