Training voor taalvrijwilligers

Gepubliceerd op: 28 november 2022 09:35

Training tot taalvrijwilliger door Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen

Wil je graag mensen op weg helpen die moeite hebben met lezen & schrijven? Volg dan de training voor taalvrijwilligers! Deze gratis training is een initiatief van de Zeeuws-Vlaamse gemeenten in samenwerking met Aan-Z, Porthos, Hulst voor Elkaar, de Stichting Lezen en Schrijven en Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen.

Als taalvrijwilliger zet je je in om anderen te helpen met het verbeteren van een of meerdere basisvaardigheden als lezen en schrijven. Je leert bijvoorbeeld aan een deelnemer hoe je e-mails schrijft, een bijsluiter leest of een sollicitatiegesprek voert. Het vrijwilligerswerk vindt vaak plaats bij jou in de buurt. Dit kan op verschillende manieren. Je begeleidt bijvoorbeeld een deelnemer een-op-een of geeft samen met een docent les aan een groepje.

cursus taalvrijwilliger

De training
Voordat je aan de slag gaat als taalvrijwilliger volg je een korte en leuke training waarin je leert hoe je dit doet. Tijdens de basistraining krijg je informatie over de doelgroep en hoe volwassenen leren. Je leert vooral hoe je laaggeletterden begeleidt bij het leren lezen en schrijven, spreken, rekenen of omgaan met een computer. Je oefent bijvoorbeeld met het voorbereiden van een bijeenkomst voor de deelnemer(s). Ook maak je kennis met geschikt lesmateriaal en een startpakket. De training bestaat uit vier delen en wordt 's avonds gegeven.

Inschrijven

Bij voldoende belangstelling wordt er een cursus georganiseerd. Geef je op via onderstaande knop.
Normaal gesproken worden 3 trainingen per jaar gegeven; in Hulst, Terneuzen en Oostburg. De aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Zodra er trainingen gepland zijn krijgen deelnemers bericht.

Aanmelden

Tel mee met Taal
De training voor taalvrijwilligers wordt aangeboden door de Zeeuws-Vlaamse gemeenten in samenwerking met de Stichting Lezen en Schrijven, Aan-Z, Porthos, Hulst voor Elkaar en Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen.