Diploma Veilig Internet

groep 6 van basisschool de Oude Vaart in Terneuzen behaald diploma Veilig Internet

Groep 6 van CBS De Oude Vaart uit Terneuzen heeft met succes meegedaan aan het Diploma Veilig Internet!

Diploma Veilig Internet is een lesprogramma dat aangeboden wordt via Kennisnet en aan ons, de lees- en mediaconsulenten van de bibliotheek, de taak dit over te brengen aan leerlingen van het basisonderwijs.

Het doel van het lespakket is om kinderen bewuster te maken van hun handelen op internet en hen vaardigheden aan te leren om verantwoord met internet en digitale media om te gaan.

Bekijk en bestel dit project in de productencatalogus.

De inhoud van het programma

Eerste les “Wat is internet?”
In de eerste les hadden we het over de vraag “wat is internet?”. Er is gemakkelijk een link te maken met de bibliotheek. In de bibliotheek is immers ook een schat aan informatie te vinden net zoals op internet. Maar kun je altijd de informatie vinden die je zoekt? Verder hebben we gesproken over sociale media. Zijn er al kinderen actief op Facebook, Twitter of What’s app? En wat kun je wel en wat kun je beter niet zetten op deze media? En tenslotte over e-mail: hoe voorkom je spam, wat zijn nepberichten, wat is een virus?

Tweede les “Is alles waar?”
Aan het begin van de tweede les was het even een herhaling van de vorige les. Gelukkig kon ik constateren dat er heel wat was blijven hangen! De tweede les stond in het teken van “Is alles waar?”. Met name reclame kan erg verleidelijk zijn. Ook foto’s kunnen gemakkelijk bewerkt worden. Met behulp van een programma hebben we dat getest. De leerlingen vonden het erg grappig om te zien hoe gezichten veranderd kunnen worden maar tegelijk werden ze zich bewust dat iedereen dat kan doen met jouw foto. Maar hoe kleiner de foto hoe moeilijker het wordt om deze te bewerken.

Derde les “Speurneusles”
Les drie was een “speurneusles”. Want het ging over zoeken op internet met behulp van zoekmachines zoals google en jeugdbieb. Welke zoekwoorden gebruik je en welke problemen kom je tegen?

Vierde les “Wie ben jij op internet?”
Tijdens de vierde les konden de leerlingen als echte speurneuzen op laptops aan de slag. Ze moesten het antwoord vinden op de vraag: “hoeveel nekwervels heeft een giraffe?” Ik had ook een aantal informatieve boeken over giraffen meegenomen uit de bibliotheek. Een aantal leerlingen mocht kijken of ook daarin het antwoord te vinden was.
Aan het eind bekeken we de websites waar het antwoord gevonden was. Stond er op elke website hetzelfde antwoord? En is de informatie op deze websites toch waar? Dat is soms lastig te beoordelen. We hebben het tijdens de vierde les ook nog gehad over “wie ben jij op internet?”. Hoe bedenk je een goede nickname en wanneer is je wachtwoord echt veilig?

Ter afsluiting van de les heb ik voorgelezen uit het prentenboek “Klikklikklik” van Jeanne Willis en Tony Ross. Dit boek gaat over Kuikentje die ’s nachts op de computer van de boer de gekste spullen bestelt. Ze denkt zelfs een leuk vriendje te hebben gevonden via internet. Maar pas op Kuikentje, als je met vreemden afspreekt… Een grappig prentenboek met een serieuze boodschap!

Afsluitende toets
Op vrijdag 26 juni 2015 hebben de leerlingen de lessen met een toets afgerond. Dit ging hartstikke goed! Daarom kreeg iedere leerling van mij het Diploma Veilig Internet! Omdat de leerlingen na de vakantie naar groep 7 gaan heb ik de trailer van het mediawijsheidspel “Mediamasters” laten zien. Ze zijn ook van plan hieraan mee te gaan doen! Met behulp van het spel leren de kinderen namelijk spelenderwijs kritisch met media om te gaan.

Tekst en foto: Elma Visman