Schrijvers op bezoek

jeugdboekenschrijver hans kuyper op bezoek bij de wingerd in terneuzen

Leerlingen van groep 5 en 6 kregen bezoek van een bekende kinderboekenschrijver. De schrijvers bezochten basisscholen in heel Zeeuws-Vlaanderen.

Hans Kuyper bij De Wingerd in Terneuzen

Maandagochtend 13 april 2015 om 9.00 uur ontmoeten Elma Visman en Henk de Klerk (leesconsulenten van de Bibliotheek) schrijver Hans Kuyper bij De Wingerd. De Wingerd is een school voor leerlingen met een verstandelijke beperking tot 20 jaar. Ze werden allerhartelijkst ontvangen en twee leerlingen brachten hun naar de eerste groep, de onderbouwleerlingen en de tweede groep waren de bovenbouwleerlingen.

Nadat Hans zich had voorgesteld vertelde hij waarom hij niet voor volwassenen schreef maar voor kinderen. Volwassenen zijn veel te saai zei hij. Die zitten op een terras, drinken een kop koffie en kijken naar een boom. Nee kinderen die klimmen tenminste in een boom! Dat is veel spannender! Daarna mochten ze raden hoeveel boeken hij al had geschreven. Dat zijn er 106, aan nummer 107 wordt nog gewerkt.

“Achter de draad”
De kinderen die een boek van hem hadden gelezen mochten er iets over vertellen. Zo had een meisje één van zijn laatste boek gelezen: “Achter de draad” over de Eerste Wereldoorlog. Ze kon heel goed verwoorden waar het boek over ging. Knap hoor, want het is niet het makkelijkste boek van Hans Kuyper! Over dit boek kon Hans nog meer vertellen want hij was zaterdag 11 april aanwezig bij de “opening” van een nagemaakte electrische draad bij Hulst zoals deze stond op de grens tussen Nederland en België in de Eerste Wereldoorlog. Hij was hiervoor speciaal uitgenodigd omdat hij hierover dit kinderboek had geschreven. Een verslag hierover stond in de PZC.

Vragen
Tussendoor mochten de leerlingen vragen stellen die ze van te voren hadden bedacht. Een leuke vraag was: “Hoe jong bent u?”. Een andere vraag was: “wat is uw lievelingsboek?”. Dit is altijd een lastige vraag voor schrijvers en ook Hans kon niet kiezen. Waar hij wel een speciaal gevoel bij heeft zijn de boeken over Fleur. Hans zelf heeft twee jongens. Het meisje Fleur in zijn boeken is eigenlijk een “zelfgeknede hoofdpersoon van zijn twee jongens” zo omschreef hij het zelf. Nu zijn zijn kinderen al bijna volwassen dus is het erg leuk om de verhalen weer terug te lezen vindt hij. De verhalen die hij verzint zijn namelijk vaak echt gebeurd bij hem thuis.

Naast verhalen schrijft Hans ook versjes, met name voor jonge kinderen. Een aantal las hij voor.
Het laatste boek van Hans heet: “De vloek van het zwarte water”. Een spannend boek waarin een jongen uit de IJzertijd tot leven komt. Hans leest voor uit het boek en alle leerlingen luisteren aandachtig naar het spannende verhaal!

Nadat de bezoeken voorbij waren bedankten de juffen de schrijver maar ook de leerlingen omdat zij vol aandacht hadden geluisterd! Een groot applaus volgde en alle leerlingen mochten tot slot Hans Kuyper een hand geven.

Gerard Tonen

Op donderdag 19 maart 2015 om 13.00 uur begon Gerard Tonen zijn bezoek aan De Kameleon in Terneuzen in groep 6. Een gezellig klein groepje met 11 leerlingen. De schrijver was al gespot in de kantine dus hij voelde zich al een bekend persoon. Op het digibord stonden foto’s van zijn boeken en een foto van hemzelf. Op een tafeltje voorin de klas een kleine tentoonstelling. De kinderen hadden op hun tafel het boekje “schrijver in de klas” met daarop hun vragen. Ze vroegen al gelijk om een handtekening maar dat werd even uitgesteld.

Om 14.00 uur ging hij naar groep 5. Deze groep was groter, 20 leerlingen. In groep 5 had de juf de vragen van de kinderen op het digibord gezet. Ook hier de boekjes van “schrijver in de klas” door de kinderen netjes ingevuld en mooi ingekleurd. Eerst natuurlijk de vraag wie heeft er een boek van hem gelezen? Veel van zijn boeken spelen zich af in de Giraffestraat. Hij woont daar zelf en zoals vele schrijvers zijn zijn kinderen een inspiratiebron voor zijn boeken. Hij vertelde een verhaal over hoe onhandig hij is en dat zijn dochter toen zei: “mijn vader is een sukkel”. Snel schreef hij deze zin op want hij vond het een prachtige titel voor één van zijn boeken.

Gedichten
Gerard Tonen schrijft ook gedichten. Hij las een gedicht voor en de kinderen moesten raden om wat het ging. Dat was erg moeilijk. Uiteindelijk na een tip van de schrijver werd het woord geraden en die leerlingen kregen als beloning een boek! Wat de kinderen erg leuk vonden waren de “schreeuwgedichten”. Gerard las een zin voor en de kinderen riepen met z’n allen de zin na (zie filmpje). Eén gedicht ging over zwanen en één gedicht ging over vuurwerk.

In groep 6 las hij nog een verhaal voor waar de kinderen na afloop een titel voor mochten verzinnen. De juf was de jury en zij bepaalde welke titel de beste was. Deze leerling kreeg een boek. Tenslotte las Gerard in beide groepen een “vies” verhaal voor uit het boek: “Verhalen van een vieze familie”.

Tot hun verrassing kregen de kinderen allemaal het boek “Een station te ver” met natuurlijk een handtekening van de schrijver himself!

Selma Noort

Selma Noort blies de spits af met een bezoek aan basisscholen in Terneuzen en Sluiskil. Ze heeft voorgelezen uit het manuscript van haar Watersnoodboek. De kinderen waren doodstil en de meesters en juffen ook!

Verder heeft zij verteld hoe zij tot schrijven komt en waar zij haar inspiratie vandaan haalt. Haar werkkamer liet ze zien en ze legde uit over en voor wie ze schrijft. Ook heeft ze verteld over de illustraties in haar boeken en haar uitgever. Daarna mochten de kinderen vragen stellen, die ze van tevoren in hun boekje 'Schrijver op bezoek' hadden genoteerd. Hierin konden de leerlingen ook kwijt welke boeken ze van Selma Noort hadden gelezen. Tijdens haar presentatie waren er dan ook veel enthousiaste kreten: "Jaaaaaa…die heb ik gelezen! En …..Dat was echt een leuk boek!.....oooooh en die heb ik ook gelezen ….en die….."

Selma vertelde dat ze haar verhalen over Sil, Geerten en Mare (zoals in het boek Drakensnot en tumtummetjes) gebaseerd heeft op haar kinderen. Ze heeft zelf 3 zoons. Eigenlijk had ze ook wel graag een meisje gehad. En in haar boeken heeft ze dus van de jongste zoon een meisje gemaakt: Mare.

Alle schrijvers

 • Selma Noort bezoekt Terneuzen en Sluiskil
 • Rien Broere bezoekt Sint Jansteen, Koewacht, Kloosterzande en Vogelwaarde.
 • Gerard van Gemert bezoekt Hulst en Philippine.
 • Anneriek van Heugten bezoekt Westdorpe, Sas van Gent, Hengstdijk, Lamswaarde en Graauw.
 • Marlies Verhelst en Lizzy van Pelt bezoeken Hulst.
 • Marlies Slegers bezoekt Biervliet, Zaamslag, Terneuzen, Oostburg en Hoek.
 • Marcel van Driel, Vivian de Hollander en Stefan Boonen bezoeken Terneuzen.
 • Anna Woltz bezoekt Zuiddorpe en Axel.
 • Reggie Naus bezoekt Hoofdplaat, Breskens, Nieuwvliet, Zuidzande, Cadzand en Sluis.
 • Mirjam Mous bezoekt Aardenburg, Eede, Groede, Ijzendijke en Schoondijke.
 • Gerard Tonen bezoekt Terneuzen, Heikant, Clinge en Nieuw Namen.
 • Hans Kuyper bezoekt de Wingerd in Terneuzen

Bekijk hier foto's van de schrijversbezoeken.