Oosthuizen

Nadat hij in Lisse en Den Haag onderwijzer was geweest, werd C. Joh. Kieviet in 1883 aangesteld als hoofd van een eenmansschooltje in het Noord-Hollandse dorp Etersheim in de gemeente Zeevang (tegenwoordig gemeente Oosthuizen).
Hij begon er met het schrijven van kinderboeken, waarvan De twee neven (1890) en Frans van Dorentil (1891) de eerste waren. In 1891 schreef hij Uit het leven van Dik Trom, dat in 1892 bij Kluitman verscheen.

Kieviet gaf zijn lessen in een éénklassig schooltje, dat is gerestaureerd en in 2013 als museum in gebruik genomen. Hierbij is ook de inrichting teruggebracht in de oude staat, met oude gaslampen, potkachel, schoolbankjes en schoolborden. En vlak de mooie collectie oude kinderboeken niet uit, met o.a.een aantal eerste drukken van delen uit de Dik Trom serie.

Het museum ‘Schooltje van Dik Trom’ wordt gerund door vrijwilligers en is elke zaterdag en zondag geopend. Gedurende de zomer zijn de openingstijden uitgebreider.

Voor meer informatie zie de website van het museum.

Een bezoek aan het museum kan gecombineerd worden met een wandeling over het ‘Dik Trompad’, een wandelroute speciaal voor kinderen. Het is een ommetje van drie kilometer, door de habitat van de dikke boekenheld.
De route gaat van start bij bezoekerscentrum De Breek in Etersheim. Het is een grotendeels onverharde rondwandeling op de dijk rondom de Etersheimerbraakpolder en langs het dorp Etersheim. De routebeschrijving kan hier gedownload worden.

Voor meer leuke uitstapjes met kinderen: Literair op stap met kinderen in Nederland.

Laatst gewijzigd: 12-06-2017