Leeuwarden

In 2018 was Leeuwarden, met in zijn kielzog heel Friesland, Culturele Hoofdstad van Europa!

Poëzie op straat

Welke stad heeft zoiets: gewoon lopen over gedichten. Sinds de eerste serie van tien gedichten, opgeleverd in september 1993 ter gelegenheid van het afscheid van mr. G.J. te Loo als burgemeester van Leeuwarden, zijn er elk jaar een aantal stenen toegevoegd aan deze unieke route.
Voor de eerste poëzietableaus werd een keuze gemaakt uit ouder, bestaand werk en nieuw geschreven Friestalige en Nederlandstalige gedichten van schrijvers die in Leeuwarden hadden gewoond of nog woonden. Later werden ook dichters aangezocht die niet direct een relatie met Leeuwarden hadden. Wel bleef het streven om voor de helft nieuwe gedichten te laten schrijven en voor het overige een beroep te doen op eerder uitgebracht werk.
Inmiddels is de Stichting Poëzietableaus Leeuwarden verantwoordelijk voor onderhoud en uitbreiding van de route, die beschreven staat in het boekje Poëzie op straat, Poëzieroute Leeuwarden, voor € 7,50 te koop bij Boekhandel v/d Velde, of via de website poezieroute.nl. Hier kan men ook een speciale app downloaden, of een plattegrond, plus een lijst van deelnemende dichters.

Een wandeling in gedichten

Een ander boek met een poëziewandeling door de stad werd samengesteld door Arjan Hut. Hij werd in 2005 voor twee jaar benoemd tot stadsdichter van Leeuwarden en verzorgde in die periode dit boek, waaraan verschillende dichters meewerkten. De route loopt langs het beeld van Piet Paaltjens en karakteristieke panden als de Centrale Apotheek tot aan de prachtige, oude stadsbegraafplaats. In de bundel Poëtisch Leeuwarden - Een wandeling in gedichten staan Friese en Nederlandse gedichten. De gedichten die in het Fries zijn geschreven gaan vergezeld van een vertaling, zodat iedereen van deze gedichten genieten kan. Alle gedichten in deze uitgave zijn voorzien van een foto, gemaakt door Jean Paul Yska.
Dit boek uit 2006 is alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Piet Paaltjens
In 1835 werd François Haverschmidt in Leeuwarden geboren, een predikant die vooral bekend werd onder de naam van zijn alter ego: Piet Paaltjens. Hij werd beroemd met de gedichtenbundel Snikken en grimlachjes (1867). Dit boekje oogstte meteen veel succes en gezien de niet eindigende reeks herdrukken zijn er nog steeds bewonderaars te vinden. De gedichten gaan vaak over liefde en vriendschap en ze zijn humoristisch en ironisch van toon. Voor een fietstocht (25 km) van Foudgum (Haverschmidts eerste standplaats als predikant) naar zijn geboortestad, zie het Literatuurpleinlemma Foudgum.

Slauerhoff

Ook de grote dichter/schrijver Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936) die in Leeuwarden werd geboren, werd in 2018 geëerd met een serie activiteiten: lezingen, expositie, theatervoorstellingen, presentatie van boeken. Daarnaast werd er een Wandelroute Slauerhoff in Leeuwarden uitgestippeld.

Leeuwarden bij nacht

“Volg ons na. Ga de stad in, wordt dronken, loop naar je hotel, liefst wanneer het zachtjes begint te regenen. Dan is de Eewal het mooist. Zacht licht van de lantarenpalen, glinsterend plaveisel. Geen mens te zien, kijk naar de bomen, beluister de stilte, geniet van de glans van het nooit geziene.”
Dit citaat van de hand van Kees ’t Hart is afkomstig uit het boek 52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd.
De titel van dit boek verraadt al waar het over gaat. Van 52 schrijvers is een korte biografie opgenomen en daarop volgt een gedetailleerde beschrijving van een wandeling door het dorp, stad of streek van zijn jeugd. Afgesloten wordt met een plattegrondje, tips en wat praktische en interessante adressen (cafés, campings, musea etc.)
Kees ’t Hart is in Den Haag geboren, maar heeft lange tijd in Leeuwarden gewoond.

Festival Explore the North

Liefhebbers van winterse kou en festivals kunnen hun hart ophalen bij Explore the North, een cultureel / literair festival voor dwalers, dromers en denkers, dat zich afspeelt op onvermoede plekken in de mooie binnenstad.

Laatst gewijzigd: 1-11-2019