Groningen

Wie in (de buurt van) de stad Groningen woont en houdt van poëzie, boeken en lezen kan zijn hart ophalen. Maar ook wie slechts op bezoek komt in deze gezellige noordelijke stad doet er goed aan even op te letten, want er is regelmatig iets moois te beleven. Grote stimulator van de literaire activiteiten is de Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG). Hun website biedt alle informatie over het literaire leven in Groningen.
Zelf organiseert het SLAG verschillende grote festivals, zoals midden in de winter, tijdens de landelijke Poëzieweek, de grote Poëziemarathon (eind januari / begin februari), en als tegenhanger in de zomer (juli), het festival Dichters in de Prinsentuin.

Ook andere organisaties laten zich niet onbetuigd. In augustus is er het elf dagen durende Noorderzon festival, waarin talloze clubs samenwerken, met een uitgebreid programma rond muziek, theater en literatuur. De literatuur is ondergebracht in een afzonderlijk programma-onderdeel, Literaturia geheten.

Forum Groningen organiseert al een paar jaar in de kerstvakantie een Roald Dahl festival met een magisch tintje, voor volwassenen en kinderen.

Doet u het liever wat rustiger (en sportiever) aan, dan kiest u misschien één van de volgende wandelingen:

Wandelen met Herman Franke of Driek van Wissen

De Groningse hoeren speelden een belangrijke rol in de jeugd van Herman Franke (1948). Wie met hem gaat wandelen komt door hoerenbuurten, maar ook langs universiteitsgebouwen en zelfs bij Donald Duck.
Als je meer van boten houdt, zit je goed met Driek van Wissen. Met hem wandel je langs de jachthaven, bekijk je het scheepvaartmuseum en stap je in een rondvaartboot. En de pannenkoeken eet je op een klipper!
De wandelingen staan beschreven in het boek 52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd. Dit boek bevat van 52 schrijvers een korte biografie, gevolgd door een gedetailleerde beschrijving van een wandeling door het dorp, de stad of streek van hun jeugd. Alle wandelingen worden afgesloten wordt met een plattegrondje, tips en wat praktische en interessante adressen (cafés, campings, musea etc.) Groningen wordt vertegenwoordigd door Herman Franke en Driek van Wissen.

Poëtisch Groningen - Een wandeling in gedichten

In Groningen leeft de poëzie op elke straathoek. Dat bewijzen 26 dichters die een straat of plein in de stad Groningen hebben uitgekozen voor een gedicht. Het boek Poëtisch Groningen brengt u op mooie en soms onverwachte plekken. Van gedicht tot gedicht krijgt u een nieuwe kijk op een rijke poëziestad. Een wandelroute die het beeld van Groningen voorgoed zal wijzigen.
De opdracht was simpel: aan de dichters werd gevraagd een plek in de stad te kiezen als onderwerp voor een gedicht. De keuze die zij maakten vormde de route. Een beeld aan het Emmaplein is voor C.O. Jellema een inspiratiebron. Rutger Kopland neemt het academische hart van het centrum als uitgangspunt voor zijn gedichten en Max Niematz onthult waar de geheime tuin van Groningen is. Niet alleen de plekken zijn van belang voor de dichters; de dichters geven ook een nieuwe identiteit aan de plek. De Haddingestraat weet zich bezongen door Maria van Daalen en de Singelstraat treedt uit de anonimiteit door Kees Spiering. En zo gaat u van plek tot plek, van gedicht naar gedicht. Journalist Reinier Spreen schreef de verbindende teksten; hij voert de lezer van plek tot plek. En stevige schoenen meenemen: de route duurt zeker 2½ uur.

In Groningen was ik van ellende doodgegaan

Vanaf 1952 woonde en werkte Willem Frederik Hermans in Groningen, waar hij een baan had als fysisch geograaf aan de Rijksuniversiteit. Hij had te maken met weinig studenten en kon zijn wetenschappelijke werk makkelijk combineren met zijn literaire activiteiten. In 1967 verhuisde Hermans hij naar Haren, en terwijl hij als schrijver steeds meer succes had, stagneerde allengs zijn wetenschappelijke carrière en nam hij na veel tumult in 1973 ontslag.
Drie wandelingen, gebundeld in het boek In Groningen was ik van ellende doodgegaan, voeren langs de belangrijkste Groninger locaties uit het leven en werk van Hermans. Van de Grote Markt en de 'Barbarossatoren' tot aan de 'Montessorisingel', van de Spilsluizen tot aan het Academiegebouw (foto links). Het is de omgeving waar Hermans - bijna - van ellende was doodgegaan.

Literaire wandeling Groningen

Groningen is een literaire stad. Grote kans dat je in de binnenstad een schrijver in het wild tegenkomt en anders zijn veel plekken in de stad vereeuwigd in romans en gedichten. In Literaire wandeling Groningen nemen Roos Custers en Nick ter Wal u mee langs opmerkelijke literaire plekken in Groningen en Haren. In welk huis aan de Ossenmarkt woonde Willem Frederik Hermans? Foto rechts. Waar liep Belcampo? Aan welk cafétafeltje zaten Jean-Pierre Rawie en zijn dichtbroeder Driek van Wissen? Op welk terras begint de grote liefde in de roman Magnus van Arjen Lubach?
Literaire wandeling Groningen is een initiatief van de Bibliotheek Groningen en is een sterk herziene en aangevulde editie van Door gevleugelde voeten betreden. Douwe van der Bijl, de literaire gids van de bibliotheek, schrijft het voorwoord van dit boek. Roos Custers en Nick ter Wal hebben nieuwe routes ontworpen en betrokken ook Haren bij het boek, dat te koop is via de uitgever, Kleine Uil.
De Bibliotheek Groningen organiseert regelmatig wandelingen, waarbij men langs diverse hoogtepunten uit de Groninger literatuur kan lopen.

Storytrail - Stadswandeling door Groningen met een verteller

Een Storytrail is een theaterwandeling. Een verhalenverteller neemt je mee de stad in. Je wandelt door het decor van het eeuwenoude centrum terwijl je de helden, schurken en heiligen van de stad ontdekt aan de hand van verhalen en anekdotes.
Het is een leuke animerende aanpak voor groepen vanaf 2 personen, via 'open inschrijving', of voor besloten groepen vanaf 15 personen. Groepen kunnen in overleg een datum kiezen, of zich aanmelden bij een van tevoren vaststaande wandeling. Voor meer informatie, ook specifiek voor Groningen, zie de website van Storytrail.

Stripmuseum

In Groningen bevindt zich ook Het Nederlands Stripmuseum. Alle striphelden komen er tot leven! Van de stoere Storm tot de malle DirkJan; ze zijn er allemaal.

Voor meer leuke uitstapjes met kinderen: Literair op stap met kinderen in Nederland.

Fietsen met Valens

De roman Het boek Ont van Anton Valens speelt zich grotendeels af in de stad Groningen. Het is nu mogelijk de locaties waarover hij schrijft te bekijken en te ervaren. Er zijn twee verschillende fietstochten (2 en 3 uur, incl. pauze) en een wandeling (2 uur) uitgezet langs die locaties. De tochten zijn op aanvraag beschikbaar en voor groepen tot max. 15 personen. De fietstochten beginnen op het hoofdstation en eindigen op de Grote Markt. De wandeling begint op het A-kerkhof.
Meer informatie (o.a. fietshuur): Henk Bakker.

Laatst gewijzigd: 7-9-2018