Dordrecht

"Hoe dichter bij Dordt hoe groener het wordt, was jarenlang de slogan van de gemeente Dordrecht. De wijk Sterrenburg is hiervan het bewijs. Wandel door de wijk van Ronald Gipharts jeugd en ontdek de groene kant van Dordrecht."

De titel van het boek 52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd verraadt al waar het over gaat. Van 52 schrijvers is een korte biografie opgenomen en daarop volgt een gedetailleerde beschrijving van een wandeling door het dorp, stad of streek van zijn jeugd. Afgesloten wordt met een plattegrondje, tips en wat praktische en interessante adressen (cafés, campings, musea etc.)
Dordrecht wordt vertegenwoordigd door Ronald Giphart.

'Dordt, wat zal ik ervan zeggen’ - Literair wandelen door het Dordrecht van Kees Buddingh’

In deze literaire wandelgids voert Buddingh’s biograaf Wim Huijser u mee in de voetsporen van de bekende auteur en ereburger van Dordrecht. U maakt kennis met zeventig Dordtse locaties die in Buddingh’s werk voorkomen. Bovendien krijgt u tijdens de literaire wandeltochten een boeiend beeld van de vele veranderingen die de stad in de afgelopen zeventig jaar onderging.
Naast bijpassende tekstfragmenten en historische achtergrondinformatie is van elke plek een illustratie opgenomen, zoveel mogelijk uit de tijd dat Buddingh’ erover schreef. Ook is de gids voorzien van duidelijke routekaartjes.

Dordt - wat zal ik ervan zeggen: ik ben er geboren
en woon er nu, op een paar onderbrekingen na,
al zo’n zesenvijftig jaar.

Uit: Ode aan Dordrecht van Kees Buddingh’ (1974)

Wie liever meewandelt met een gids kan zich wenden tot het Gilde Dordrecht.

Storytrail - Stadswandeling door Dordrecht met een verteller

Een andere mogelijkheid: meegaan met een Storytrailwandeling. Een verhalenverteller neemt je dan mee de stad in. Je wandelt door het decor van het eeuwenoude centrum terwijl je de helden, schurken en heiligen van de stad ontdekt aan de hand van verhalen en anekdotes.
Het is een leuke animerende aanpak voor groepen vanaf 2 personen, via 'open inschrijving', of voor besloten groepen vanaf 15 personen. Groepen kunnen in overleg een datum kiezen, of zich aanmelden bij een van tevoren vaststaande wandeling. Voor meer informatie, ook specifiek voor Dordrecht, zie de website van Storytrail.

Laatst gewijzigd: 20-02-2019