Lees je graag e-books of ben je juist fan van luisterboeken? Tijdens de App-Tour in Bibliotheek Terneuzen op 10 oktober kom je alles te weten over de Online Bibliotheek-App!

3 OKTOBER 2020 VOLGEBOEKT

wetenschapsdag 2020 bij de Zeeuwse Bibliotheken

We komen dit jaar met een ONLINE programma.

ALLE workshops zijn al volgeboekt! 

Er zijn 6 verschillende workshops van 30 tot 40 minuten om uit te kiezen. Je kunt er één of meerdere volgen. Dit doe je thuis via Zoom. Na inschrijving ontvang je een link waarmee je 3 oktober op de juiste tijd de workshop via de computer kunt volgen. De benodigde materialen kun je vooraf ophalen bij een bibliotheekvestiging bij jou in de buurt.

Inschrijven kan t/m 22 september. Vol is vol! Deelname is GRATIS.

Wanneer: 3 oktober tussen 9.30 en 16.30 uur
Waar: thuis, achter de laptop of computer

Superstructuren - 9.30 uur

superstructuren tijdens de wetenschapsdag 2020

Alle voorwerpen om ons heen hebben een bepaalde vorm, maar welke van deze vormen kun je het beste kiezen wanneer je een stevige brug of gebouw wilt bouwen? In deze workshop test je verschillende vormen uit en leer je welke het meest geschikt zijn om mee te bouwen. 

Bouw je eigen skyblazer raket! - 10.30 uur

bouw je eigen raket tijdens wetenschapsdag 2020

Neus, vinnen en een buis. Het zijn de hoofdonderdelen van elke raket; zowel modelraketten als echte raketten. Deze les staat volledig in het teken van het stap voor stap bouwen van de Skyblazer II modelraket. Tijdens het bouwen licht de workshopleider de functie van elk onderdeel toe.

Tijd voor Slijm - 11.30 uur

Tijd voor slijm tijdens wetenschapsdag 2020

Tijd voor slijm is een superleuke workshop over polymeren en hun eigenschappen. Polywat? Deze moeilijke begrippen uit de scheikunde worden uitgelegd door middel van, je raadt het al...SLIJM!

Labwerk - 13.30 uur

lab-instrumenten tijdens wetenschapsdag 2020 van de Zeeuwse bibliotheken

Een hele actieve workshop waarbij je verschillende lab-instrumenten
leert gebruiken. Verplaats druppeltjes door een pipet te gebruiken en grotere hoeveelheden met een roerstaaf. Werk met maatcilinders en leer wetenschappelijk 'ruiken'.

Eenvoudige machines - 14.30 uur

alles over machines tijdens wetenschapsdag 2020

Zo deden ze dat vroeger, en nu nog steeds! Waarom vinden we dingen uit? Precies! Om het leven makkelijker te maken! Waarom zou je moe worden als je een machine het zware werk kan laten doen? Al eeuwen gebruikt de mens eenvoudige machines. En vele daarvan gebruiken we vandaag de dag nog steeds. Eenvoudige machines zitten overal in verstopt, dus doe mee met de ontdekkingstocht!

Leven in de ruimte - 15.30 uur

astronaut worden tijdens wetenschapsdag 2020

Lijkt het jou wat om, later als je groot bent, astronaut te worden? Hoe ziet het leven van een astronaut in de ruimte er eigenlijk uit en waar moet je allemaal rekening mee houden als je leeft in de ruimte? Daar gaan we deze workshop meer onderzoek naar doen. Ontdek alles over de omstandigheden en eigenschappen van de ruimte. Hoe koud is het daar eigenlijk en waarom hebben astronauten een ruimtepak aan?

Kleurplaat

de kleurplaat van wetenschapsdag 2020

Zin om te kleuren? Download hier de kleurplaat van André het astronautje.

Vraag ’t de professor!

vraag het de professor tijdens de wetenschapsdag

Hoe plast een astronaut als hij/zij in de ruimte is? Waar is de maan van gemaakt? Heb jij een vraag waar niemand in jouw omgeving het antwoord op weet? Stel deze dan aan ons! We kiezen de tien leukste vragen uit én laten een professor het antwoord geven. En wordt jouw vraag geselecteerd? Dan krijg jij van ons een goodybag bomvol science-gadgets!

Hoe?
Maak een filmpje van maximaal 30 seconden, waarin jij recht in de camera kijkend je vraag aan ‘de professor’ stelt. Zorg dat het filmpje horizontaal (liggend) gefilmd is en stuur het bestand vóór 10 september naar wetenschapsdag@dezb.nl (via www.wetransfer.com).

En dan?
Van de 10 uitgekozen vragen maken wij een video, met het antwoord van de professor erin. Deze zetten wij op deze website én we verstoppen in iedere video een geheime lettercode. Wie na het kijken van alle video’s het woord kan raden, maakt ook nog eens kans op een Wetenschapsfeestje bij hem/haar thuis t.w.v. €145,00!

Kinderboekenweek ‘En toen?’

kinderboekenweek 2020

Onze Wetenschapsdag valt zoals altijd midden in de Kinderboekenweek die van 30 september t/m 11 oktober duurt. Het thema is: En toen? We sluiten met twee wetenschapsworkshops aan bij dit thema: ‘Superstructuren’ en ‘Eenvoudige machines’.

Geniet tijdens de Kinderboekenweek van de prachtigste boeken die de geschiedenis tot leven brengen. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. 

Meer over: 'En toen..'

Ben je gek op geschiedenis en wil je nog meer weten over ‘toen’? Neem dan ook eens een kijkje op de site van het Zeeuws Archief.

Speciaal voor kinderen hebben zij een speciale oefentool ontwikkeld waarmee je oude handschriften kan leren lezen. Het kunnen lezen van oude teksten is fascinerend. Een nieuwe, spannende wereld gaat open: ineens beland je in de 16e of 17e eeuw. Het lezen van oude handschriften heet paleografie. Iedereen kan het leren. Kijk hier om er alles over te weten te komen.

Mede mogelijk gemaakt door: