Jan Kruis Museum

Gepubliceerd op: 13 juni 2019

Vorige maand is het Jan Kruis Museum in Orvelte, Drenthe, feestelijk geopend door Els Kruis, de weduwe van Jan Kruis, en dochter Leontine Kruis.Jan Kruis (1933-2017) werd vooral bekend door de strip Jan, Jans en de Kinderen. In deze strip wist hij een tijdsbeeld te typeren van een doorsnee Nederlands gezinsleven in levendige lijnen en met een heel eigen spreektaal. Wie kent niet de 'jeweetwel-kater', 'Jeroen, poep aan je schoen' en 'hoi pipeloi'? Kruis heeft naast Jan, Jans en de Kinderen veel andere strips getekend, zoals onder andere Sjors en Sjimmie, Gregor, Tommy en Kwynk. Behalve strips maakte Kruis ook boekillustraties, bijvoorbeeld een nieuwe uitgave van Woutertje Pieterse, en olieverfschilderijen.In het museum stap je terug in de tijd en ga je naar Jan Kruis zijn geboortestad Rotterdam met de toegepaste kunst en illustraties waar Jan Kruis zijn loopbaan mee begon. Tussen het werk van Jan Kruis, vind je schilderijen van bekende Nederlanders uit zijn tijd, zoals: Marten Toonder, Mies Bouman, Willem Duys en Simon Carmiggelt. Er is ook een groot schilderij van het koningshuis waar Alexander nog als ondeugend jongetje op te zien is.Meer informatie: Jan Kruis Museum.