VoorleesExpress

De VoorleesExpress in Zeeuws-Vlaanderen

Marga is vrijwilliger bij de Voorleesexpress

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een Nederlandse taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij hen thuis om voor te lezen. Samen met de ouders streven we ernaar dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen. Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen coördineert de VoorleesExpress voor de gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis en werkt daarbij samen met Hulst voor Elkaar, Aan-Z en Porthos.

We hebben een vacature!

Na de gemeenten Hulst en Sluis, gaat de VoorleesExpress nu ook in Terneuzen van start. Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen is daarom op zoek naar enthousiaste vrijwilligers, vrijwilligers die affiniteit hebben met kinderen en het leuk vinden om kinderen en hun ouders te stimuleren om meer te doen met taal.

Word jij onze nieuwe voorleesheld?

Vrijwilliger bij de Voorleesexpress

Aanpak

Twintig weken lang komt een vrijwillige voorlezer thuis bij een gezin met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Het gaat om kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal en opgroeien in een taalarme thuisomgeving. De vrijwilliger introduceert het voorleesritueel bij het gezin. De ouders krijgen handvatten om de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren - op hun eigen manier. Daarnaast versterkt de VoorleesExpress het partnerschap tussen school en ouders. Zo nemen ouders en school samen de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van kinderen, waarbij ze elkaar ondersteunen én versterken.

Word vrijwillige voorlezer

Nieuwsgierig naar de rol van voorlezer bij de VoorleesExpress? Vrijwilliger Naomi laat in dit filmpje zien hoe zij samen met twee meiden en hun moeder aan de slag gaat met taal. Ze lezen boeken en doen leuke taalspelletjes. Ze zien elkaar thuis, als dat kan, maar hebben ook contact via video bellen. Zo krijgen de meiden echt een taalboost én heeft de moeder gezien hoe leuk voorlezen is en heeft ze geleerd hoe ze dat ook zelf kan doen.

In Hulst, Sluis en Terneuzen

In de gemeenten Hulst en Sluis zijn we van start gegaan met de VoorleesExpress. In beide gemeenten heeft een groep enthousiaste vrijwilligers de starttraining gevolgd, en zij staan te popelen om 20 weken lang bij een gezin te gaan voorlezen. In de gemeente Terneuzen is inmiddels ook en start gemaakt. Gezinnen met kinderen tussen 2 en 8 jaar, die (risico hebben op) een taalachterstand kunnen aangemeld worden. Het voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van het kind. En ouders krijgen tips hoe ze de taalontwikkeling zelf kunnen stimuleren.

 • Uitgangspunten

  • Ouders centraal: we gaan uit van de talenten en mogelijkheden van ouders. Samen met hen zoeken we naar manieren waarop zij de taal- en leesontwikkeling van hun kinderen kunnen stimuleren.
  • Leesplezier vergroten: een positieve houding tegenover lezen bij kinderen en ouders is een voorwaarde voor het stimuleren van taal. De liefde voor boeken en (voor)lezen van vrijwilligers inspireert kinderen en ouders.
  • Partnerschap ouders en school versterken: een goede samenwerking tussen ouders en school heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen.
  • Mensen met elkaar in contact brengen: als mensen met verschillende achtergronden met elkaar in contact worden gebracht, kan dit leiden tot positievere denkbeelden en tot meer kennis over elkaar.
 • Resultaten

  • De taal- en leesontwikkeling van kinderen wordt gestimuleerd.
  • De taalomgeving bij kinderen thuis wordt verrijkt.
  • Ouders worden in staat gesteld om op hun eigen manier de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren.
  • Het partnerschap tussen school en ouders wordt versterkt, zodat ze samen de verantwoordelijkheid nemen voor de ontwikkeling van kinderen en elkaar daarbij ondersteunen en versterken.

  Meer infomatie over VoorleesExpress

 • Voor wie

  Wij richten ons op gezinnen met kinderen van 2 t/m 8 jaar die wonen in de gemeente Hulst of Sluis. Gezinnen zetten zich in om de voorlezer gedurende 20 weken welkom te heten bij hen thuis. Daarnaast voldoet het gezin aan het volgende profiel:

  • Hebben de kinderen een taalachterstand?
  • Hebben de ouders moeite met de Nederlandse taal?
  • Hebben de ouders moeite met voorlezen aan hun kinderen?
  • Stellen de ouders contact met iemand met een andere achtergrond op prijs?
  • Zijn de ouders (of één van hen) gemotiveerd om de kinderen te helpen met de taalontwikkeling?

Contact

Informatie aanvragen kan telefonisch en via e-mail. Neem contact op met Marleen van Kouteren, projectleider VoorleesExpress in Zeeuws-Vlaanderen via e-mail of telefoon: 06-15270692. 

Organisatie
De VoorleesExpress wordt uitgevoerd door Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen in de gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis. Het werven van de gezinnen doen wij in samenwerking met verschillende instanties en organisaties zoals Hulst Voor Elkaar, Aan-Z en Porthos.